کد خبر : 5969
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۳۰ آذر ۱۴۰۲ - ۸:۲۳

ساعت ۱۶ و ۵۴ دقیقه روز پنج شنبه منتظر انقلاب زمستانی باشید

ساعت ۱۶ و ۵۴ دقیقه روز پنج شنبه منتظر انقلاب زمستانی باشید

به گزارش تحلیگران جوان ونقل از مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران عامل ایجاد بلندترین شب سال که با نام «شب یلدا» و یا «شب چلّه» شناخته می‌شود را انحراف ۲۳.۵ درجه زمین دانست و گفت: جمعه اول دی‌ماه ۱۴۰۲ خورشید به نقطه انقلاب زمستانی خواهد رسید و با توجه به ساعت ۱۶ و ۵۴ دقیقه

به گزارش تحلیگران جوان ونقل از مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران عامل ایجاد بلندترین شب سال که با نام «شب یلدا» و یا «شب چلّه» شناخته می‌شود را انحراف ۲۳.۵ درجه زمین دانست و گفت: جمعه اول دی‌ماه ۱۴۰۲ خورشید به نقطه انقلاب زمستانی خواهد رسید و با توجه به ساعت ۱۶ و ۵۴ دقیقه به عنوان لحظه غروب آفتاب در شامگاه پنج‌شنبه ۳۰ آذرماه جاری و طلوع آن در بامداد جمعه و در ساعت ۷ و ۱۰دقیقه صبح، طول این شب در تهران ۱۴ ساعت و ۱۶ دقیقه خواهد بود.
به گزارش تحلیگران جوان  به نقل از ایسنا؛ مهندس مسعود عتیقی، گفت: هر چه از اول مهرماه که طول شب و روز در دو نیمکره شمالی و جنوبی زمین با هم برابر است، بگذریم، رفته رفته از طول روز کاسته شده و بر درازای شب افزوده خواهد شد، به نحوی که با رسیدن به آخرین روز از فصل زیبای پاییز، شاهد طولانی‌ترین شب سال هستیم که از آن در ایران و سرزمین‌های هم فرهنگ مجاور به نام «یلدا» و به عبارت صحیح‌تر «شب چلّه» یاد می‌شود.
وی ریشه ایجاد طولانی‌ترین شب سال را همچون بسیاری از آیین‌های ایرانی، در رویدادهای آسمانی دانست و اظهار کرد: از نگاه دانش اخترشناسی عامل آن در انحراف محوری ۲۳.۵ درجه‌ای زمین نهفته است.

عتیقی اضافه کرد: تغییر فصول نیز به نزدیکی و دوری زمین از خورشید مرتبط نبوده، بلکه به علت همین کجی محوری زمین نسبت به راستای صفحه مداری آن به گرد خورشید است. در حقیقت تصویر مدار زمین در آسمان و یا مسیر حرکت ظاهری خورشید بر روی کره آسمان که با نام «دایره‌البروج» شناخته می‌شود، با استوای آسمانی که کره آسمان را به دو بخش مساوی تقسیم می‌کند، زاویه ۲۳.۵ درجه می‌سازد.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران خاطر نشان کرد: همین زاویه باعث می‌شود که این دو دایره متقاطع در دو نقطه همدیگر را قطع کرده و از آنها به نام «اعتدال بهاری» و «اعتدال پاییزی» یاد می‌شود که طول شب و روز در آنها با یکدیگر برابر هستند.
عتیقی خاطر نشان کرد: دیر زمانی است که مردم ایران در آغاز فصل زمستان مراسمی را برپا می‌دارند که در میان اقوام گوناگون نام‌ها و انگیزه‌های متفاوتی دارد، از این رو باید با احترام به آیین‌ها و میراث نیک‌اندیشان این سرزمین، توجه عمومی را به سمت جایگاه چنین آیین‌هایی جلب کنیم. هر چند قصد نادیده گرفتن توانمندی‌های ارتباطی امروزی را ندارم و در جای خود با ارزش هستند، اما به ویژه با گسترش تکنولوژی بشر و افزایش رسانه‌ها و امکانات ارتباطی نظیر تلفن همراه؛ شب چلّه محتوای واقعی خود را از دست داده است.

 

وی اضافه کرد: به جای آنکه عموم مردم و به ویژه نسل جوان از تجارب بزرگان خود در چنین دورهمی‌هایی استفاده کنند و گرد هم آمده تا به صورت چهره به چهره بر خرد و تجربه خود بیفزایند، بیشتر توجه ایشان به رسانه‌های دیداری و شنیداری، فضای مجازی و یا گوشی‌های تلفن همراه معطوف است و در این سال‌ها فلسفه وجودی این مناسبت نه تنها ارتقاء نیافته، بلکه در مواردی بسیار کمرنگ‌تر شده است.
عتیقی خاطر نشان کرد: در این مسیر و برای فرهنگ سازی مناسب لازم است تا تمامی رسانه‌ها در طول سال (و نه فقط در شب چلّه) به کمک ما و دیگر مراکز علمی و فرهنگی کشور آمده و همگان را نسبت به این نکات ظریف و مهم آگاه کنند، وگرنه سالها در گذر است و شب چلّه، نوروز و مناسبت‌های مختلف تنها تکرار می‌شوند.

 

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران اضافه کرد: این در حالی است که مهم اهداف بزرگ نهان در این آیین‌ها است.

 

وی اضافه کرد: در مورد شب چلّه همواره یادآور شده‌ایم که تفاوت این شب با شب‌های قبل و بعد آن کمتر از یک دقیقه و در حد چند ثانیه است و باید به این نکته تاکید کرد که در گذشته‌های دور همانگونه که گفته شد ابزارهای اندازه‌گیری دقیق زمان وجود نداشته و محاسبات ثانیه‌های اختلاف بین شب‌ها برای خردمندان گذشته تاریخ علم ایران ممکن نبوده و صرفا در عهد باستان بناهایی برای سنجش رسیدن خورشید به مواضع سالانه در فصول مختلف و استخراج تقویم توجه می‌شده است.

خبرازموسی اکبریان خبرنگار تحلیلگران جوان

 

 


برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.